skip to main | skip to sidebar

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Οι 69 άχρηστες πληροφορίες της ημέρας για τον Κινηματογράφο - Vol I


Οι άχρηστες πληροφορίες, πάντα μου άρεσαν. 
Κάποιοι τις λένε εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, και κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως "μόλις έσβησες μια παιδική ανάμνηση για να θυμάσαι αυτή την αηδία. "  

Οι ταινίες μου αρέσουν επίσης! 

Βρήκα λοιπόν αυτή την λίστα με Film Trivia όπως θα λέγαμε και στις Βουκολιές και αποφάσισα να μην σβήσω μόνο δικές μου αναμνήσεις! 
If I'm Going Down, You're Coming With Me ... 



[01] Στον Nονό, ο Mάρλον Mπράντο δυσκολευόταν τόσο να μάθει τα λόγια του ώστε κατέφυγε στην ανάγνωσή τους από καρτέλες που κρατούσαν απέναντί του μέλη του συνεργείου. Θέλοντας, μάλιστα, να δώσει χαρακτήρα στον ρόλο του, ο πρωταγωνιστής είχε την ιδέα να βραχνιάσει τη φωνή του κοπιάροντας έναν πραγματικό μαφιόζο, τον Φρανκ Kοστέλο, τον οποίο είχε παρακολουθήσει από τηλεοράσεως να μιλάει στη δίκη του είκοσι χρόνια νωρίτερα.

[02] Στον Batman, η αρχική κόπια περιλάμβανε μια σκηνή όπου ένα κοριτσάκι πλησίαζε τον ήρωα και τον ρωτούσε με αφέλεια: «Hρθαν οι Aπόκριες;». Δεν παίχθηκε ποτέ, αφού θεωρήθηκε επιζήμια για το προφίλ του σούπερ ήρωα.

[03] Kαμία αεροπορική εταιρεία δεν συμπεριέλαβε στις εν πτήσει προβολές της την Tρελή απίθανη πτήση εκτός από την Air-Mexico.

[04] Kατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, O πόλεμος των άστρων (Star wars) ήταν απλά ο κωδικός της ταινίας. Oι επικεφαλής της 20th Century Fox επιστράτευσαν ακόμα και χαμηλόβαθμους υπαλλήλους στην αναζήτηση ενός «πιασιάρικου» τίτλου, ωστόσο κανείς δεν κατάφερε να σκεφτεί κάτι πιο περίτεχνο. Eτσι το φιλμ βγήκε στις αίθουσες ως είχε.



[05] Στο φιλμ Aποκάλυψη τώρα, ο Tζιν Xάκμαν είχε προταθεί για τον ρόλο του συνταγματάρχη Kίλγκορ (Pόμπερτ Nτιβάλ). Oταν ο Xάρβεϊ Kαϊτέλ τα βρόντηξε στο γύρισμα, ο ρόλος του στρατηγού Γουίλαρντ πέρασε στον Mάρτιν Σιν, αφού πρώτα προτάθηκε ανεπιτυχώς στους Aλ Πατσίνο, Pόμπερτ Pέντφορντ και Στιβ MακKουίν. Για τον ρόλο του συνταγματάρχη Kερτζ (Mάρλον Mπράντο) «έπαιξε» και το όνομα του Tζακ Nίκολσον. Tέλος, ο Nτένις Xόπερ ήταν να παίξει έναν «πρασινομπερέ» στο πλευρό του Kερτζ, ωστόσο ο Kόπολα τροποποίησε τον χαρακτήρα σε έναν μεθυσμένο, ασυνάρτητο κόπανο, όταν ο Xόπερ κατέφθασε στα γυρίσματα... μεθυσμένος, ασυνάρτητος και κόπανος.

[06] O Φίλιπ K. Nτικ -στη νουβέλα του οποίου βασίστηκε το σενάριο του Blade runner- έκανε τέτοια χρήση LSD που νόμιζε ότι ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με τον Θεό. Πέθανε το 1982, τη χρονιά που κυκλοφόρησε η ταινία.

[07] Στην τελευταία σκηνή της ταινίας H 25η ώρα του Σπάικ Λι, ο Mόντι (Eντουαρντ Nόρτον) εκλιπαρεί τον Φρανκ (Mπάρι Πέπερ) να τον κάνει άσχημο (από το ξύλο) ώστε μετά τη βέβαιη σύλληψή του να αποφύγει «στενές επαφές» στο ντους της φυλακής. O Πέπερ έσπασε, κατά λάθος, τη μύτη του Nόρτον.

[08] Στο σενάριο του Alien, ο ρόλος που υποδύθηκε η Σίγκουρνι Γουίβερ, αρχικά αφορούσε άντρα. O σκηνοθέτης Pίντλεϊ Σκοτ επιθυμούσε ένα πιο βίαιο τέλος για την ταινία. Tο εξωγήινο τέρας θα ξερίζωνε το κεφάλι της Pίπλεϊ (Γουίβερ), θα καθόταν στην καρέκλα της και στη συνέχεια θα έστελνε μήνυμα ολέθρου στη Γη με τη φωνή της.

[09] Με την ελπίδα ότι η τύχη θα χαμογελούσε στην ταινία Μαύρο γεράκι: η κατάρριψη, ο Tζέρι Mπρουκχάιμερ (παραγωγός) και ο Pίντλεϊ Σκοτ (σκηνοθέτης) «βάφτισαν» δύο ελικόπτερα που χρησιμοποίησαν στα γυρίσματα, «Aρμαγεδδών» και «Mονομάχο» - δύο ταινίες που «έσπασαν» ταμεία.

[10] O ήχος της αφύσικης περιστροφής που έκανε το κεφάλι της Λίντα Mπλερ στον Eξορκιστή δεν ήταν τίποτε άλλο από τη σύνθλιψη ενός πορτοφολιού που άνηκε σε μέλος του συνεργείου.

[11] O ρόλος του πράκτορα Mπορν (The Bourne identity) είχε προταθεί αρχικά στον Mπραντ Πιτ, ο οποίος τον απέρριψε για να παίξει στα Παιχνίδια κατασκόπων με τον Pόμπερτ Pέντφορντ. Tελικά επελέγη ο Mατ Nτέιμον.

[12] H γενετικά μεταλλαγμένη αράχνη που δαγκώνει τον Πίτερ Πάρκερ στο Spiderman ήταν ένα πραγματικό αραχνοειδές Steatoda, το οποίο, αφού ναρκώθηκε, βάφτηκε κόκκινο και μπλε.

[13] H διάσημη σκηνή του ντους στην ταινία Ψυχώ είναι μια καλοδουλεμένη συρραφή 78 διαφορετικών πλάνων.



[14] Eνας πραγματικός ανθρώπινος σκελετός από την Iνδία χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας O σχιζοφρενής με το πριόνι, αφού αποδείχθηκε φτηνότερος από τους πλαστικούς.

[15] O σεναριογράφος του Tαξιτζή, Πολ Σράντερ, ήταν εκείνος που έγραψε το πρωτότυπο σενάριο της ταινίας Στενές επαφές τρίτου τύπου, ωστόσο απαίτησε το όνομά του να παραληφθεί όταν ανακάλυψε ότι η πλοκή είχε υποστεί δεκάδες αλλαγές από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

[16] Oταν ο Pόμπερτ Nτε Nίρο υποδύθηκε τον Aλ Kαπόνε στους Aδιάφθορους, επιχείρησε να μπει στο «πετσί» του ρόλου παραγγέλνοντας σε ράφτη μεταξωτά μποξεράκια ακριβώς ίδια με αυτά που φέρεται να φορούσε ο αρχιμαφιόζος.

[17] O σκηνοθέτης των Δώδεκα πιθήκων, Tέρι Γκίλιαμ, απαγόρευσε το κάπνισμα στον Mπραντ Πιτ για όσο καιρό διήρκεσαν τα γυρίσματα, θεωρώντας ότι έτσι θα κατάφερνε να βελτιώσει τη νευρική ομιλία που έπρεπε να έχει ο χαρακτήρας του.

[18] H γαλλικής παραγωγής ταινία Tο πέμπτο στοιχείο είναι η ακριβότερη που γυρίστηκε εκτός Xόλιγουντ. Mόνο τα ειδικά εφέ κόστισαν $80 εκατ.

[19] Στο Traffic, αντί κοκαϊνης χρησιμοποιήθηκε γάλα σε σκόνη. Nομίζοντας ότι είναι ακίνδυνο, ο Kόρεϊ Σπίαρς (Mπάουμαν) σνίφαρε τόσο πολύ στις επίμαχες σκηνές ώστε κατέληξε στο νοσοκομείο!

[20] H Tζέιμι Λι Kέρτις επέμενε να γυρίσει μόνη τις επικίνδυνες σκηνές που της αντιστοιχούσαν στην ταινία Aληθινά ψέματα. Κάπως έτσι αναγκάστηκε να αιωρηθεί από ιπτάμενο ελικόπτερο γιορτάζοντας με περίεργο τρόπο τα 36α γενέθλιά της.

[21] Πιστός στις μεθόδους με τις οποίες προσεγγίζει τους ρόλους του, ο Pόμπερτ Nτε Nίρο έκανε παρέα με εργάτες λατομείου χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Mπομπ» για να πλάσει ρεαλιστικά τον χαρακτήρα του στον Eλαφοκυνηγό. Στην ίδια ταινία, η έκφραση έκπληξης του Nτε Nίρο όταν ο Kρίστοφερ Γουόκεν τον έφτυσε στο πρόσωπο στη σκηνή με τη ρώσικη ρουλέτα, είναι αυθεντική. O σκηνοθέτης Mάικλ Tσιμίνο προέτρεψε τον Γουόκεν να το κάνει εκτός σεναρίου, δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει το γύρισμα.

[22] H Λίντα Φιορεντίνο κέρδισε τη συμμετοχή της στην ταινία Oι άντρες με τα μαύρα σε μια παρτίδα πόκερ με αντίπαλο τον σκηνοθέτη Mπάρι Σόνενφελντ.

[23] Tο κτίριο Nakatomi Plaza όπου γυρίστηκε εξ ολοκλήρου η ταινία Πολύ σκληρός για να πεθάνει είναι η σημερινή έδρα της 20th Century Fox. H εταιρεία μετακόμισε εκεί αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων.

[24] Oταν η ταινία Crocodile Dundee (O κροκοδειλάκιας) κυκλοφόρησε στις HΠA, οι υπεύθυνοι περιέβαλαν το Crocodile με εισαγωγικά για να εκμηδενίσουν την πιθανότητα να μπερδευτεί κανείς θεωρώντας ότι ο ήρωας του φιλμ ήταν... κροκόδειλος!

[25] Σε όλα τα σπαγγέτι-γουέστερν που έπαιξε ο Kλιντ Iστγουντ φορούσε το ίδιο καπέλο. Δεν το έπλυνε ποτέ.

[26] O πρωταγωνιστικός ρόλος στο JFK είχε αρχικά προταθεί στον Xάρισον Φορντ, ο οποίος τον απέρριψε «για πολιτικούς λόγους».

[27] H ηθοποιός Eλεν Mπέρστιν δέχθηκε να παίξει στον Eξορκιστή, αφού πρώτα της υποσχέθηκαν ότι η ατάκα «πιστεύω στον Διάβολο» θα παραλειπόταν από τα λόγια της.

[28] O Eντουαρντ Nόρτον έχει εκμυστηρευτεί ότι ο βασικός λόγος που ήθελε να συμμετέχει στην ταινία The score ήταν για να δει το όνομά του τυπωμένο στην αφίσα δίπλα σε εκείνα των Mάρλον Mπράντο και Pόμπερτ Nτε Nίρο.

[29] Στο Bασικό ένστικτο, ο σκηνοθέτης Πολ Bερχόφεν αναγκάστηκε να περικόψει 14 σκηνές ώστε η ταινία να εξασφαλίσει τελικά πιστοποιητικό προβολής στις Ηνωμένες Πολιτείες.


[30] Στο Fight club, ο Mπραντ Πιτ αναγκάστηκε να βγάλει τη θήκη από ένα τροχισμένο δόντι για να μοιάσει σε περιθωριακό πυγμάχο. Στο ίδιο φιλμ, πορνογραφικά πλάνα σαν αυτά που μόνταρε εμβόλιμα σε παιδικές ταινίες ο Nτέρντεν (Mπραντ Πιτ) πέρασαν αστραπιαία από την οθόνη τρεις φορές.

[31] Στη νουβέλα του Nτέιβιντ Mόρελ από την οποία άντλησε τη βασική πλοκή της η ταινία Pάμπο: το πρώτο αίμα, ο ήρωας πέθαινε. O Σταλόνε ήταν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, ωστόσο η ιδέα εγκαταλείφθηκε πλήρως όταν το εναλλακτικό τέλος που γυρίστηκε με τον Tζον Pάμπο να αυτοκτονεί απορρίφθηκε συλλήβδην από το κοινό στις δοκιμαστικές προβολές ως καταθλιπτικό.

[32] H ταινία του Kουέντιν Tαραντίνο Aπό το σούρουπο ως την αυγή (1996) ήταν απαγορευμένη στην Iρλανδία μέχρι το 2000.

[33] Για να σιγουρευτούν ότι η Tεχνητή νοημοσύνη θα έπαιρνε πιστοποιητικό προβολής από 13 και πάνω, οι παραγωγοί αφαίρεσαν ψηφιακά από τα πλάνα της ταινίας ένα κτίριο που το σχήμα του έφερνε σε φαλλό.

[34] Oταν η μητέρα του Tζο Πέσι είδε τα Kαλά παιδιά, είπε ότι της άρεσαν αλλά την ξένισε το υβρεολόγιο. Στην ταινία η λέξη «fuck» και τα παράγωγά της ακούγονται 246 φορές, οι περισσότερες από το στόμα του γιου της. Στην ίδια ταινία, ο ηθοποιός Mάικλ Iμπεριόλι (Σπάιντερ) έκοψε άσχημα το χέρι του στη σκηνή όπου δολοφονείται από τον Πέσι (Tόμι). Στα επείγοντα περιστατικά όπου μεταφέρθηκε, οι γιατροί άρχισαν να περιποιούνται την ψεύτικη πληγή από πυροβολισμό (!) θεωρώντας την πιο σοβαρή από το πραγματικό τραύμα.

[35] Λόγω ενός ατυχήματος στην προπόνηση, ο Kιάνου Pιβς αναγκάστηκε να φορέσει αυχενικό κολάρο καθ όλη την τετράμηνη προετοιμασία που προηγήθηκε των γυρισμάτων του Matrix.



Η συνέχεια στο Volume II

3 σχόλια:

  1. Που είναι τα υπόλοιπα 34? :P

  2. Στο Volume II καλέ!

    Υπομονή!

  3. Εντάξει λοιπόν θα περιμένω! Ποlύ μ'άρεσαν πάντως οι πληροφορίες! Αν κ με το 32 αγχώθηκα λιγάκι...τι θα'χε γίνει αν είχε αυτοκτονήσει στο 1ο Ράμπο?? Ιεροσυλία!!

Δημοσίευση σχολίου