skip to main | skip to sidebar

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πάμε καφενείο

"Πάμε καφενείο", γκουγκλάρατε αυτή την εβδομάδα.

Να πάτε όμως καφενείο, γιατί όπως σας κόβω, μόνο απ' έξω περνάτε.
Πρέπει να πάτε, γιατί είναι το άντρο της σκέψης, του διαλόγου, και της φιλοσοφίας.
Οι αρχαίοι Ελληνες κάθονταν στα χωράφια, που τώρα είναι τα μπαράκια της Καρύτση, και φιλοσοφούσαν. Οι (όχι και τόσο) νέοι Έλληνες, το κάνουν στα καφενεία.
Εκεί μπορείς να ακούσεις και να μάθεις τα πάντα. Θα βρεις όλα τα επαγγέλματα, από γιατρούς έως οικοδόμους. Όλοι έχουν κάτι να πουν. Και θα το πουν.
Οι θαμώνες χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
- Αυτούς που τα ξέρουν όλα και θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου για το δικαίωμά τους να πιστεύουν πως έχουν πάντα δίκιο. Ακόμα και αν τους φέρεις δεδομένα που αποδεικνύουν πως η γη ΔΕΝ είναι επίπεδη όπως διατείνονται, αυτοί θα γελάσουν στα μούτρα σου και θα σε αποστομώσουν, λέγοντάς σου πως έχασες 3-0 στο τελευταίο ντέρμπι, και να κάτσεις στη γωνιά σου.
- Αυτούς που έχουν την γνώμη τους και τη λένε με πάθος και παρρησία. Αλλά όταν οποιοσδήποτε άλλος πει οτιδήποτε διαφορετικό απ' όσα μόλις είπαν, αυτοί θα σκύψουν, θα κοιτάξουν το πάτωμα και θα πουν, "Ναι Ιορδάνη, δίκιο έχεις. Αφού βλέπουμε ξεκάθαρα με το μάτι πως η γη είναι επίπεδη, τι να λέμε τώρα".
- Αυτούς που είναι... Ταξιτζήδες. Ξέρουν τα πάντα, έχουν σπουδάσει στο μεγάλο σχολείο της ζωής, που είναι κάτι σαν το Έμ Άι Τι, αλλά χωρίς δίδακτρα. Έχουν μακρύ νύχι στο τελευταίο δάχτυλο και μπορούν να κάνουν σαρανταπεντάλεπτους μονολόγους, για οποιοδήποτε θέμα, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία. Μην προσπαθήσεις να τους διακόψεις, δε θα τα καταφέρεις. Και να λες καλά που είσαι στο καφενείο, γιατί όταν είσαι στο ταξί τους, μόλις πέρασαν τον προορισμό σου και δεν μπορείς να τους σταματήσεις για να αποβιβαστείς, θα καταλάβεις ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Ρώτα και μένα να σου πω για εκείνο το αιφνίδιο ταξίδι μου στην Καλαμάτα.
Αν πας ποτέ εκεί, να ζητήσεις με ύφος "Ελληνικό με ολίγη και τρεις φουσκάλες". Θα πιεις γλυκό, βαρύ γιατί μόνο τέτοιον φτιάχνει ο καφετζής, αλλά τουλάχιστον θα έχεις κάνει το κομμάτι σου.
Τα σέβη μου


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου