skip to main | skip to sidebar

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία - Είναι καφρία

Καταρχάς ευχαριστούμε τον Γιώργο Δώνη που έκανε politically correct την λέξη «μπουρδέλο». Στην χώρα που ζούμε, και με το μέλλον που προδιαγράφεται, χρειαζόταν να «αποποινικοποιηθεί» μια τέτοια γλαφυρή περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα του κράτους.

Κατά δεύτερον πρέπει να αναλύσουμε την νέα τάξη πραγμάτων στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Από μικρό παιδάκι άκουγα για το 12ο παίχτη μιας ομάδας.

Στην αρχή απλά μπερδευόμουν. Αργότερα, απορούσα με την άνεση των εκφωνητών να αναφέρουν τον διαιτητή σαν παίκτη της μιας ομάδας.

Μεγαλώνοντας νόμιζα, πως πλέον είχα καταλάβει ότι ο 12ος παίκτης είναι ο κόσμος στις κερκίδες, που με την φωνή και τα συνθήματα, μεταδίδει πάθος στην ομάδα.
Αλλά όχι. Για μια ακόμα φορά οι Έλληνες, πιστοί στις συνήθειες των αρχαίων ημών, δίνουμε τα φώτα μας στην υπόλοιπη υδρόγειο.  
Στο νέο αυτό ποδοσφαιρικό μοντέλο, ο κόσμος έχει απόλυτα ενεργή συμμετοχή. Αλλάζει την ροή του παιχνιδιού, βάζει γκολ, ακυρώνει άλλα, σμπαραλιάζει αντίπαλες άμυνες και παίρνει Time Out όποτε το κρίνει απαραίτητο για την ομάδα του.
Ανέκαθεν, οι οπαδοί προσπαθούσαν να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο παιχνίδι. Ξεκίνησαν με μπινελίκια ώστε να εκνευρίσουν τους αντιπάλους τους, άντε να πετάξουν και κανένα στραγάλι. Αργότερα ήρθαν τα κέρματα, αλλά η συνήθεια κόπηκε μαχαίρι με την έλευση του ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, οι κροτίδες και τα καπνογόνα έχουν την τιμητική τους, και εκτοξεύονται όλο με μεγαλύτερη ακρίβεια και βεληνεκές. Η ρίψη καφέ σε πλαστικό ποτήρι, σαν αυτό που είχε απολαύσει ο Μαυρογενίδης στην Λεωφόρο, είναι κατά πολύ ξεπερασμένη. Όπως είδαμε στην Τούμπα, ο καφές πλέον σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι μπύρας.

Φέτος όμως τελειοποιήθηκε ένα οπαδικό πρότζεκτ που δουλευόταν δειλά-δειλά εδώ και χρόνια. Η τακτική αυτή, είχε μερικές λαμπρές εφαρμογές που απέφεραν τίτλους για τις ομάδες.

  Η πρώτη μεγάλη εφαρμογή ήταν στο περίφημο ντέρμπι της Ριζούπολης. Μπράβοι στα αποδυτήρια, πετρο-καπνογονο-κροτιδοπόλεμος εντός γηπέδου, και οπαδοί στο κόρνερ να δίνουν «κουράγιο» στους παίκτες του Παναθηναϊκού που αγωνίζονταν. Το αποτέλεσμα, γνωστό. Νίκη-πρωτάθλημα για τους Πειραιώτες.  

Ένα χρόνο μετά σειρά του Παναθηναϊκού να εφαρμόσει την δική του εκδοχή της τακτικής αυτής. Το πρωτάθλημα παίζεται μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Ο Ολισαντέμπε στο 75’ βάζει το μοναδικό γκολ του Παναθηναϊκού, που δεν δείχνει καλά μέσα στο γήπεδο. Ο Πανηλειακός, που παίζει την κατηγορία του, θέλει να πιέσει για δεκαπέντε λεπτά, αλλά εκατοντάδες οπαδοί των πράσινων, θα μπουν στο γήπεδο και θα περιμένουν στην γραμμή του άουτ το τελείωμα του παιχνιδιού. Τα τελευταία λεπτά κύλισαν με τον Πανηλειακό να τρώει αμήχανα χρόνο παίζοντας πασούλες στην άμυνά του, φοβούμενος να επιτεθεί, πόσο μάλλον να σκοράρει, μέσα σε αυτή την πολιορκία. Νίκη-πρωτάθλημα για τους Παναθηναϊκούς.
Φέτος όμως, το κόλπο τελειοποιήθηκε από τον ΣΣΚΟ (Σύνδεσμος Συνδέσμων Κάφρων Οπαδών) και χρησιμοποιήθηκε σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια της σεζόν.

Επαναληπτικός κυπέλου ΑΕΚ – ΠΑΟ, οι οπαδοί της ένωσης διακόπτουν το παιχνίδι αρκετές φορές, αλλά είναι απροπόνητοι και χωρίς σχέδιο. Οι διακοπές αυτές τείνουν να τους γυρίσουν μπούμερανγκ, κόβοντας συχνά πυκνά τον ρυθμό της ομάδας τους η οποία έψαχνε ένα γκολ. Ευτυχώς, για την ακεραιότητα όλων εκεί μέσα, ο Καρνέζης αποφάσισε να μπει στην λίστα των συνεχιστών του μεγάλου Ντέιβιντ Σίμαν και η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση.
Στο μεγάλο ντέρμπι του Καραϊσκάκη δεν κρίθηκε σκόπιμο να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο οπαδοί, καθώς οι κερκίδες είναι κοντά. Το σύστημα απέδωσε, γκολ ακυρώθηκαν, γκολ μετρήθηκαν. Τα ξέρουμε όλοι απ’ έξω ας μην τα ξαναλέμε. Νίκη-πρωτάθλημα για τους Ολυμπιακούς
Τέλος, ο χτεσινός τελικός. Κόσμος έμπαινε έβγαινε όποτε ήθελε, έδερνε όποιον ήθελε σταματούσε το παιχνίδι όταν ήθελε. Ο επόπτης (που ήταν ο ΙΔΙΟΣ που «ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥΡΑΝΗ») αγχώθηκε επειδή ο Λύμπε έχει περάσει και απ’ τον Παναθηναϊκό και είπε «Δεν ξανασηκώνω οφσάιντ σε βάζελο, δε μπα να ‘ναι ο Μάντζιος που τρώει offside trap και απ’ τους Ανατολάκη – Ενακαρίρε». Νίκη-κύπελλο για τους ΑΕΚτζήδες.
Μετά και την χτεσινή επιτυχία, ο ΣΣΚΟ κατοχυρώνει αυτή την στρατηγική με το κωδικό όνομα «Μπουρδέλα Μπάλα και Καράτε» φανερά επηρεασμένος από τον Γιώργο «Άμα δεν σ’ αρέσει τράβα στην Αγγλία» Δώνη.
Αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις, από τους αρμόδιους φορείς, για το πατεντάρισμα  και την πώληση της τεχνογνωσίας αυτής στο εξωτερικό. Αφού πλέον σαν χώρα μπορούμε να πουλήσουμε μονάχα  Ήλιο Θάλασσα και Καφριλίκια, ας το εκμεταλλευτούμε όσο μπορούμε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου